TIT Év Fotója-TIT Év Fotósa Nemzetközi Fotópályázat

cosmos2A TIT Pannon Egyesülete-Győr „TIT-ÉV FOTÓJA – ÉV FOTÓSA 2017” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet A VILÁG – MINDENSÉG mottóval

A pályázat és kiállítás lehetőséget kínál minden fotózást szerető embernek, legyen hivatásos vagy csak kiállító fotográfus, hogy évente bemutathassa legjobb alkotásait, s közülük kerüljön kiválasztásra a „TIT- ÉV FOTÓSA” és a „TIT- ÉV FOTÓJA”.

Ebben az évben a TIT, a több mint százhetven esztendős múltra visszatekintő Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, hitvallásához kapcsolódóan a pályázatot két kategóriában hirdeti meg.

A már hagyományos szabad témakörben és a tudományos ismeretközlést szolgáló felvételek számára a Világegyetemtől a mikrokozmoszig címmel.

A világban és így hazánkban is naponta megszámlálhatatlan mennyiségben készülnek tudományos célra felvételek. Elsősorban szakmai célokat szolgálnak, pl. orvosi röntgenképek. Azonban ezek között is születnek olyan képek, amelyek a nagyközönség számára olyan vizuális élményt nyújthatnak, amelyek túlmutatnak a mindennapi, tudományos információközlésen. Erre ez egyik legnagyszerűbb példa a Huble űrteleszkóp által készült felvételek voltak. Milliók nézték csodálattal a világegyetemről készült fotókat.

Eddig ezeknek a fotóknak nem volt olyan fóruma hazánkban, ahol akár egy pályázat keretében bemutatásra kerülhettek volna egy kiállító terem falai között. Erre szeretne most lehetőséget teremteni ez a pályázat.

Részvételi feltételek:

A pályázatra két kategóriában lehet nevezni:

  • Szabad téma. Ide a kiírók tematikai és műfaji kötöttség nélkül várják az alkotásokat.
  • A világegyetemtől a mikrokozmoszig. Ebbe a kategóriába a tudományos ismeretterjesztést szolgáló eredeti fotókkal lehet pályázni. (példaként említve a csillagászati, orvosi felvétel, fizika, kémia, biológia témakörében mikroszkópikus fotó.) A felvétel a tudományos ismeretközlésen kívül nyújtson vizuális élményt is. Ebben a kategóriában a képek mellé egy rövid képaláírást is kell küldeni. Ennek tartalmaznia kell, hogy mit ábrázol a felvétel, milyen technikai eszközzel készült (pl. 50x nagyítású mikroszkópos felvétel)

 

A pályázatra max. 4 db alkotás küldhető.

Mindkét témánál a képnek tartalmaznia kell a szerző adatait: Név, lakcím, telefon, e-mail cím.

A pályaműveket 30x 40 cm-es méretben kell beküldeni. Az ennél kisebb alkotásokat erre a méretre kérjük paszpartuzni. A hordozó karton vastagsága nem lehet több 2 mm-nél. A technikai feltételeknek nem megfelelő alkotásokat a pályázat kiírója nem bocsátja a zsűri elé. Minden pályaműről digitális formában egy CD lemezen mellékelni kell az alkotás 2000 pixel hosszabbik oldalú változatát is. Ezeket a szervezők a tervezett katalógushoz és a pályázat népszerűsítését szolgáló cikkekhez kívánják felhasználni.

 A publikálásokért szerzői jogdíjat nem tudnak fizetni. A kiíró a pályázattal kapcsolatos publikációban a beküldött pályamunkákat térítésmentesen felhasználhatja. Ez ellen a pályázó a nevezési lapon tiltakozhat.

A zsűrizést követően, minden pályázó megkapja a kiállítás katalógusát.

A pályázaton csak a nevezési díjat befizető pályázó vehet részt.

Nevezési díj: pályázónként: 3000 Ft / fő vagy 13 € / fő

A kiíró a beküldött fotókat az értékelést illetve a kiállítást követően visszaküldi, vagy a helyszínen átvehetők.

Pályázati naptár:     Beérkezési határidő:       2017. március 30.-ig

Zsűrizés:                          2017. április 10-ig.

Értesítés:                         2017. április 15-ig.

 

A zsűri tagjai:

  • Sarmaság László festőművész a TIT Pannon Egyesülete elnöke,(Győr – Magyarország)
  • Dr. Halbritter András biológus, Nyugat-magyarországi Egyetem oktatója, (Győr – Magyarország)
  • Szabó Béla EFIAP, E-MAFOSZ/G, Hon. ES-ÖGPh, EPHAP, Magyar Fotóművészek Szövetségének a tagja, fotóművész, (Öttevény – Magyarország)
  • Dániel István E-MAFOSZ/G, ES-MAFOSZ fotóművész, Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli elnöke (Győr – Magyarország)
  • Fülöp Péter film-média oktató (Győr – Magyarország)

A díjátadás és a kiállítás megnyitása ünnepélyes keretek között történik.

A kiállítás helyszíne: VOKE Arany János Művelődési Ház, 9021 Győr, Révai u. 5.

A győri kiállítás megnyitója:          2017. április 21. (péntek) 18.00 óra

A kiállítás látogatható:                   2017. május 17.-ig

A pályázat hivatalos oldala

hasonló pályázatok